Textilverkstan Klockrike

Vård och nyskapande av Kyrkotextilier

 
 

Den textila utsmyckningen i kyrkan är viktig både för gudstjänsten men också för kyrkan som byggnad. Många av de liturgiska textilierna är flera hundra år gamla och har ett stort  kulturhistorisk värde. Andra är betydligt yngre men är ändå värdefulla konstverk. Gemensamt för dem är att de skyddas av kulturminneslagen. Om de vårdas väl så kommer deras värde att bestå.

Textilverkstan kan hjälpa er att bevara dessa men även skapa nytt för att spegla den tid vi lever i nu.

Vård av äldre textilier

Jag ser över era textilier, lämnar ett åtgärdsförslag och ger en offert. Ett åtgärdsförslag innehåller en beskrivning av föremålet och skadan, hur den kan lagas med så lite påverkan som möjligt. Jag samarbetar också med länsstyrelsen och länsmuseet för bättre resultat.

Nya kyrkotextilier

Ni kan beställa nya stolor, kalkdukar, bursor, mässhakar, antependier, ambokläden, korkåpor, bårtäcken samt altardukar från Textilverkstan. I samrådet diskuterar vi utformning, material och vilka andra textilier beställningen ska anpassas till.

Vård av altardukar

Altardukar kan vara stora och svåra att hantera Har de dessutom knypplade spetsar ska de inte tvättas i maskin. Jag handtvättar och gör mitt yttersta för att få bort fläckar för att sedan plantorka dem och sträcka ut spetsen så att den nästan blir som ny.

Inventering/fortbildning

Vid textila inventeringar arbetar jag tillsammans med beställaren och  går i genom alla liturgiska textilier. Vi ser över vad som behöver åtgärdas, både i form av direkt vård men också hur föremålen bör förvaras och vem som kan göra vad.

Hur en utbildningsdag utformas beror på era önskmål och hur många ni vill utbilda.

Besök

Boka alltid tid för ert besök i verkstan eftersom jag ibland jobbar ute i kyrkorna. Jag arbetar i första hand med kyrkor inom Linköpings stift som finns inom en dagsresa från mig. Andra kyrkor lite – längre bort – är självklart välkomna ändå, vi brukar finna en lösning tillsammans beroende på era önskemål.

Ni når mig på:

Telefon: 0738-45 87 01

Epost: textilverkstan[at]boremail.com

Adress: Textilverkstan Klockrike, Klockrike 412, 590 32 Klockrike


Karta och vägbeskrivning

 

Välkommen till Textilverkstan!

Textilverkstan Klockrike finns mitt i Östergötland och har funnits sedan 2005 och har sin inriktning på vård  och nyskapande av kyrkotextilier. Många föremål har passerat verkstan, här på hemsidan visas ett urval.